ВТРАТИ ВІД ГРАДОБОЮ ВДАЛОСЯ ЗВЕСТИ ДО МІНІМУМУ

ВТРАТИ ВІД  ГРАДОБОЮ ВДАЛОСЯ ЗВЕСТИ ДО  МІНІМУМУ

Такий результат обопільно вигідної співпраці аграрного підприємства з компанією «Сервіс-Агрозахід»

Земля поблизу села Великополовецьке у Сквирському районі Київщини нещодавно отримала ніби нове життя. Колись давно тут був місцевий радгосп. Після його розпаду господарі часто змінювалися, був період, коли земля навіть взагалі «гуляла».

Ситуація стабілізувалася, відколи сюди прийшов аграрний виробник, зареєстрований у Миколаївській області – ТОВ «Екологічно-виробниче підприємство «Авалон ЛТД». Два роки тому керівники підприємства запросили на роботу досвідченого агронома, 55-річного Валерія Харченка, який, до того ж, добре знає місцеві реалії, оскільки тут проживає.

Пана Валерія, як і належить агроному, ми зустріли в полі. Господарство на ділянці, де вже зібрали пшеницю, готувалося уперше для себе посіяти озимий ріпак.

  •  Знаєте, я сюди прийшов уже зі своїми напрацьованими за роки технологіями. Мені до вподоби, що керівництво компанії дослухається до моєї думки. Працюємо на довірі. Підхід вдумливий, на перспективу. Виважено плануємо закупівлю матеріально-технічних ресурсів, користуємося правилом розумного поєднання ціни та якості. Саме це і є головною запорукою  того, що маємо добрі економічні результати нашого господарювання, – розповідає Валерій Харченко.

ТОВ «Екологічно-виробниче підприємство «Авалон ЛТД» у Сквирському районі господарює на площі 1637 гектарів. Культивують пшеницю, соняшник, кукурудзу, сою, і ось ще й ріпак. Зокрема, цього року понад 600 га були зайняті під озиму пшеницю, 700 га використали під сою, а 300 – під кукурудзу.

  •  Цьогоріч, – продовжує розповідь Валерій Харченко, – ми мали справжній форс-мажор, не залежний від нас, бо йдеться про природні катаклізми. Ми пережили два гради, які точніше треба назвати градобоєм. Особливо дошкульним був другий, у червні. Загалом ми втратили 20-30% пшениці. Побив град і кукурудзу – майже 200 гектарів зі трьохста.

Головний агроном одразу зателефонував фахівцям  компанії «Сервіс-Агрозахід». З нею господарство співпрацює упродовж останніх двох років. Компанія  спеціалізується на дистрибуції мінеральних добрив, насіннєвого матеріалу, систем захисту рослин, а ще консультує господарства, здійснює технологічний супровід. 

  •  Ми одразу виїхали на місце та оглянули наслідки градобою, – долучається до розмови регіональний директор компанії «Сервіс-Агрозахід» Анатолій Сорока. – Після ретельного обстеження дійшли висновку, що, на жаль, побиту пшеницю врятувати вже не вдасться. А от кукурудзі зарадити можна, оскільки не постраждала точка росту, хоч град добряче посік стебло та листя.

Компанія запропонувала свій варіант виходу зі ситуації. Цього року «Сервіс-Агрозахід» запропонував українським агровиробникам новий продукт – французький препарат AlgoMel Push (Алгомель ПУШ). Це антистресант та стимулятор росту для рослин. Препарат виготовлено на основі червоних водоростей.

Ризик застосування препарату був обопільний, адже він не з дешевих продуктів. Однак, у господарстві пішли на це та внесли по 2 літри AlgoMel Push на гектар.

Буквально через 5 днів Анатолій Сорока отримав новий дзвінок від головного агронома: приїздіть, подивіться на «букети» кукурудзи, яку взялися «лікувати». Рослина відновилася і продовжила свій нормальний вегетаційний розвиток.

З Анатолієм Сорокою ми заходимо у «постраждалу» кукурудзу. Фахівець розламує один за одним кілька качанів, рахує кількість зернин, а потім виводить математично, що біологічна врожайність на цьому полі – 160 центнерів з гектара. Це високий показник, особливо після нищівної атаки природи.

  •  Звісно, ніякими засобами ми не могли повністю врятувати врожай, – каже Валерій Харченко. – Але завдяки рішенню, яке запропонував наш партнер «Сервіс-Агрозахід», втрати будуть мінімальними. Як бачимо, співпраця з партнером витримала випробування ще й стихією.

Головний агроном додає, що у кінцевому результаті зіграли свою значну роль якісне насіння та добрива, які господарство придбало теж у САЗу. Зокрема, насіння гібрида кукурудзи Зупорто від «Заатен-Уніон» (ФАО 280). Перед посівом під культивування внесли карбамід, а під час посіву – добрива Tarnogran К польського виробника.  

Анатолій Сорока додає:

«Ця форс-мажорна ситуація лише підтверджує, що керівники, фахівці «Авалон ЛТД» зацікавлені отримати позитивний результат, діють розумно, виважено, дослухаються до порад та консультацій. Зрештою, тому і є результат – добротні економічні показники. З таким партнером працювати дуже приємно».

Анатолій Гаркуша( Журнал " АгроЕліта" №8(79)/2019