ФГ «ТЕРРА-ВІК»: ВИРОЩУЄМО ВРОЖАЙ ЗА ТЕХНОЛОГІЯМИ ТОВ «СЕРВІС-АГРОЗАХІД»

ФГ «ТЕРРА-ВІК»: ВИРОЩУЄМО ВРОЖАЙ ЗА ТЕХНОЛОГІЯМИ ТОВ «СЕРВІС-АГРОЗАХІД»

Фермерське господарство «Терра-Вік» розташоване у Дубенському районі на Рівненщині. Три роки тому його заснувала родина Бондаренків – батько Віктор та троє синів: Олександр, Юрій і Богдан.

І хоча наразі в обробітку мають не так багато землі – лише 23 гектари, проте господарюють на ній успішно та в найближчому майбутньому планують збільшити земельний банк.

Р

едакція журналу «АгроЕліта» поспілкувалася з директором підприємства Олександром Бондаренком.

– Олександре, як виникла ідея створити власне фермерське господарство?

– Мій батько за професією агроном. Усе життя працює у сільському господарстві, змалечку прививав нам любов та шану до землі. Тож ми з братами теж вирішили обрати цей шлях. І оскільки у галузі добре орієнтуємось, здобули необхідні знання, а тато має чималий досвід, вирішили заснувати власну справу.

– Які культури вирощуєте?

– Цього року сіяли лише кукурудзу (20 га) та озиму пшеницю (3 га).

– Чому обрали профілюючою культурою кукурудзу?

– Раніше ми сіяли сою, проте два попередніх роки ціна на цю культуру була занижена, тож вирощувати її стало невигідно. Вирішили зробити ставку на кукурудзу і не прогадали: по-перше,  вона підходить для сівозміни, по-друге, цьогоріч була сприятлива погода для її вирощування: з весни йшли дощі, було достатньо вологи. Та й ціна непогана.

– Які ґрунти в господарстві? Чи підходять для кукурудзи?

– Ґрунти  сірі опідзолені легкосуглинкові. Працювати на них не дуже складно. Застосовуємо традиційний обробіток, маємо у себе всю необхідну техніку: два трактори, плуг,  дискову борону тощо. Всього вдосталь, тож потрібно лише наполегливо працювати та розвиватися!

– Чимало аграріїв скаржаться на цьогорічні погодно-кліматичні умови, які негативно вплинули на врожай…

– Для нас рік непоганий: оскільки маємо небагато землі, то серйозних втрат не зазнали. Результат по озимині середній – зібрали  56 ц/га. Кукурудза теж виглядає гарно: плануємо зібрати не менше 8 т/га в сухому зерні.

– За якою технологією вирощуєте кукурудзу?

– Від початку своєї діяльності ми співпрацюємо з ТОВ «Сервіс-Агрозахід» – офіційним дистриб’ютором багатьох світових компаній-виробників високоякісних засобів захисту рослин, посівного матеріалу, добрив. Все, починаючи від насіння, купуємо лише у них. Крім того, дослухаємось до порад спеціалістів компанії щодо технологій вирощування. І результатом задоволені, вже навіть придбали насіння пшениці на наступний сезон.

Стосовно технології вирощування кукурудзи, то перед посівом провели зяблеву оранку, навесні закрили вологу, внесли міндобриво TARNOGRAN PK польського виробника Siarkopol перед посівом, також внесли КАС 32. Провели посів і до появи сходів внесли ґрунтовий гербіцид системної дії проти однорічних злакових та деяких дводольних бур’янів Альфа-Гетьман (ALFA SMART AGRO), потім, коли після появи сходів з’явилися багаторічні бур’яни, застосували препарат АПРІОРІ® (Adama) – гербіцид з високою біологічною  ефективністю, що призначений  для післясходового захисту посівів кукурудзи від комплексу найбільш  поширених однорічних і багаторічних  дводольних та злакових бур’янів (він «іде» разом з ад’ювантом, що зменшує навантаження на рослини, та прилипачем).

Таким чином ми зробили комплексний захист кукурудзи і забезпечили їй гарний вегетаційний період. Як наслідок, очікуємо гарний врожай!

Віктор Бондаренко,  директор Рівненсько-Волинського відділення ТОВ «Сервіс-Агрозахід»:

«З ФГ «Терра-Вік» компанія «Сервіс-Агрозахід» співпрацює плідно вже третій рік.

Господарство купило у нас насіння озимої пшениці «Юлія» (Selgen a.s.) – це ранньостиглий сорт озимої пшениці, що має гарний потенціал: по біологічних властивостях і при правильній технології він може давати врожай до 120 ц/га.

Також за нашою технологією вирощують кукурудзу. На полях підприємства посіяний гібрид Зупорто (ФАО 280) від виробника SAATEN UNION. Це середньоранній, простий міжлінійний гібрид, який має високий потенціал врожайності – до 15 т/га при правильній технології вирощування та сприятливих погодних умовах».

Тож наша співпраця триватиме й надалі і відбуватиметься у комплексі:  насіння, добрива, повний технологічний супровід і консультування».

Анна Артим ( Журнал "АгроЕліта" №10(93)/2020)