«Бучацька агропромтехніка» і «Сервіс-Агрозахід»: 6 років тісної плідної співпраці

«Бучацька агропромтехніка» і «Сервіс-Агрозахід»:  6 років тісної плідної співпраці

Попри непрості погодні умови, які цьогоріч панують в Україні, аграріям таки вдалося успішно провести весняну посівну кампанію. Але перевести подих нема коли, адже тепер перед ними постали нові виклики: бур’яни, шкідники та хвороби, які завдають значної шкоди культурам і загрожують втратами врожаю. Тому зранку й до ночі фермери перебувають у полях, де проводять обприскування посівів.

Не гають часу й у ТОВ «Бучацька агропромтехніка», що розташоване у Бучацькому районі Тернопільської області. Господарство 10 років тому заснував знаний у районі підприємець і дбайливий господар Орест Степанович Курило. На сьогодні в обробітку мають 700 га землі, вирощують озиму та яру пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу, сою, також цього року вперше посіяли боби.

Про це нашій редакції розповів агроном підприємства Борис Процків.

  •  Пане Борисе, а які ґрунти в господарстві? Чи складні для обробітку та за якими технологіями обробляєте?
  •  У нас переважають чорноземи, в обробітку вони неважкі. Працюємо переважно за класичною технологією: оранка та культивація. Щоправда, минулого року спробували посіяти 5 га пшениці після сої за технологією No-till. Результат нам сподобався, думаю, і надалі практикуватимемо такий спосіб.
  •  Чи дотримуєтесь сівозміни?
  •  Сівозміну ми дуже шануємо, адже якщо її не дотримуватися, то, по-перше, виснажиться ґрунт, і, як наслідок, із кожним роком знижуватиметься врожайність, а, по-друге, це спричинить розвиток хвороб, що понесе за собою додаткові затрати на добрива, засоби захисту рослин.
  •  Які препарати для живлення та захисту культур використовуєте на полях?
  •  Вже майже 6 років ми співпрацюємо з компанією ТОВ «Сервіс-Агрозахід», і на сьогодні 90% препаратів купуємо саме в них. Продукція дуже якісна, із року в рік показує себе якнайкраще. Цього року за технологіями, запропонованими компанією, провели перше обприскування озимої пшениці, використовували гербіцид Триатлон і фунгіцид Фенікс Дуо («ALFA Smart Agro»). Дуже задоволені дією ґрунтового страхового гербіцида  Астрел Плюс®, СЕ («SumiAgro»), який застосовуємо на кукурудзі вже три роки й змінювати не збираємось: зазвичай лише одне внесення забезпечує чисте поле до збирання. Також придбали препарати для захисту сої.

Вже кілька років під усі культури вносимо польські міндобрива Інтермаг (Інтермаг-Зернові, Інтермаг-моно Мідь та ін.) та Тарногран.

Купуємо у «САЗу» і насіння соняшнику, кукурудзи, сої, озимої пшениці. Загалом, використовуємо багато продуктів, співпрацюємо тісно, і надалі наша співпраця не лише продовжуватиметься, а й розширюватиметься. До того ж, сервіс цієї компанії теж на найвищому рівні: професійні поради, швидка доставка. Працювати з ними приємно!

  •  Як погода вплинула на стан рослин? Які прогнози щодо врожайності?
  •  На жаль, погодні умови нас не дуже тішать: наприклад, кілька днів тому на поверхні ґрунту було мінус два градуси. Наразі на культурах це непомітно, але в кінцевому підсумку на врожайність однаково вплине. Щось прогнозувати не беруся, бо, як кажуть у народі, людина планує, а Бог керує. Вже маємо негативний досвід, коли 7 липня 2019 року перед початком жнив випав град і збив майже половину врожаю. Ріпак ми навіть уже не збирали…

Самець Ярослав Михайлович, менеджер зі збуту ТОВ «Сервіс-Агрозахід»:

«Працювати з ТОВ «Бучацька агропромтехніка» – одне задоволення, адже це господарство, яке націлене на результат.Кожного сезону наша співпраця розширюється. Минулоріч підприємство посіяло насіння озимої пшениці сорту Тобак («SAATEN UNION»), яке придбали у «САЗу». На початку весни вона себе дуже гарно показала, як порівняти зі сортами інших оригінаторів, на сьогодні теж гарно виглядає.

Також сіяли насіння сої сорту Султана («RAGT»). Результатом залишились  задоволені, тож цього року висіяли цей сорт уже на більших площах.

Висівають і насіння соняшнику – гібрид Велко від «SAATEN UNION» та гібрид кукурудзи Тоутатті від «Caussade Semences».

Щодо засобів захисту рослин, то господарство надає перевагу препаратам таких провідних виробників як «ALFA Smart Agro», «SumiAgro», «Nufarm».

Анна Артим ( Журнал « АгроЕліта» №5(88/2020 )