Думка експерта

ТОВ «ПЕЧЕРА-АГРО»: «ЯКІСТЬ ПРЕПАРАТІВ ВІД ТОВ «СЕРВІС-АГРОЗАХІД» НА НАЙВИЩОМУ РІВНІ»

ТОВ «ПЕЧЕРА-АГРО»:  «ЯКІСТЬ ПРЕПАРАТІВ ВІД ТОВ «СЕРВІС-АГРОЗАХІД»  НА НАЙВИЩОМУ РІВНІ»

ТОВ «Печера-Агро» розташоване у Тульчинському районі Вінницької області. Вперше ми відвідали це господарство 2018 року – тоді воно тільки починало свою діяльність: мали в обробітку приблизно 1000 га землі та висівали соняшник і кукурудзу.

На досягнутому не зупинилися, і сьогодні земельний банк налічує 4000 га, а в сівозміну додали озиму пшеницю та озимий ріпак. Про це редакції журналу «АгроЕліта» розповів головний агроном ТОВ «Печера-Агро» Віталій Огірчук, коли ми вдруге побували на полях товариства.

З агрономом ми зустрілися на полі, де посіяний соняшник, і були приємно вражені станом і розвитком культури: неозброєним оком видно, що попри погодні вибрики, соняшник зійшов добре й гарно розвивається.

  •  Віталію, а в якому стані інші культури? Адже цей рік доволі непростий, погода не тішить…
  •  Справді, рік важкий, проте нам вдалося спрацювати за планом: посівну кампанію розпочали 8 квітня та впродовж двох тижнів усе оперативно засіяли. Хоча, звісно, погода внесла свої корективи, і це відобразилося на фізіологічному розвитку рослин: через приморозки та низькі температури кукурудза довгий період перебувала в стресі. Та потім потепліло, з’явилася волога, що врятувало ситуацію: рослини пішли в ріст. На щастя, катаклізми, такі як град, шквали тощо, оминули наш край стороною, тож сьогодні всі культури в нормальному стані, гарно розвиваються.
  •  Яка ситуація з хворобами?
  •  Поки розвитку хвороб не спостерігаємо. Ми вчасно спрацювали якісними пестицидами, «забрали» бур’яни, тож тепер чекаємо жнив і сподіваємося на гарний результат своєї праці.
  •  А які врожаї отримуєте?
  •  Врожаї зазвичай непогані: минулого року ми зібрали приблизно по 36 ц/га озимого ріпаку, 70 ц/га озимої пшениці, 33 ц/га соняшнику та 80 ц/га в заліку кукурудзи.
  •  Знаю, що на початку своєї діяльності господарство співпрацювало з ТОВ «Сервіс-Агрозахід»: купували у них майже всю продукцію для хімічного обробітку полів.
  •  Зі САЗом ми тісно працюємо й донині – адже дуже задоволені якістю продуктів і ціновою політикою. На сьогодні купуємо в них 70-80% препаратів: міндобрива, засоби захисту рослин, насіння.

Крім того, компанія дуже добре проявила себе в умовах цьогорічного карантину: ми хвилювалися за логістику, проте менеджери все вчасно організували та швидко доставили.

  •  Розкажіть детальніше про продукцію САЗу, якій надаєте перевагу.
  •  «Сервіс-Агрозахід» є офіційним дистриб’ютором польських виробників мінеральних добрив компанії «Сяркополь» та комплексних добрив компанії «Інтермаг». Ось уже третій сезон поспіль ми вносимо їх під усі культури. Також на відмінно працюють і засоби захисту рослин: надаємо перевагу препаратам таких провідних фірм, як «Самміт-Агро Юкрейн», Nufarm та ін.

Особливо хочу виділити ґрунтовий гербіцид Астрел Плюс®. Уже протягом трьох років використовуємо його для кукурудзи: цей гербіцид чудово працює в будь-яких умовах, немає післядії, після його внесення поле завжди чисте та доглянуте.

Стосовно насіннєвого матеріалу, на полях «Печера-Агро» посіяли насіння кукурудзи Caussade Semences (три потужних гібриди), соняшника ALFA Seeds (гібрид Вінченцо), минулого року сіяли озимий ріпак  Lembke (гібрид Атора).

  •  Маєте намір поглиблювати співпрацю?
  •  Ми плануємо розширювати земельний банк. Наразі передбачено збільшення площ під озимим ріпаком (цьогоріч його у нас 200 га), хоча це культура доволі ризикована, проте у сівозміні без неї не обійтися.  Також збільшимо площі й під озимою пшеницею (на сьогодні – 400 га), підбиратимемо нові сорти. І, звісно, соняшник і кукурудза (посіяно по 1500 га)  – це для господарства основні культури, на які завжди є попит і які найбільш рентабельні.

Розширюватимемо співпрацю з ТОВ «Сервіс-Агрозахід» щодо технологій вирощування всіх культур.

Смашнюк Микола Васильович, директор Вінницького відділення ТОВ «Сервіс-Агрозахід» про співпрацю з ТОВ «Печера-Агро»:

«Ми працюємо з цим господарством уже третій сезон, щороку нарощуємо об’єми, пропонуємо наші технології вирощування, продаємо насіння, добрива, ЗЗР.

Оскільки ми самі постійно вчимося новому, то й наших клієнтів завжди стараємося ознайомити з новинками світової науки щодо застосування препаратів.

На полях господарства ми заклали невеликі дослідні ділянки, де внесли препарат Алгомель ПУШ – комплексний стимулятор росту рослин, антистресант, виготовлений на основі червоних водоростей, щоб агрономи могли переконатися, наскільки він дієвий.

Також тестуємо наш новий продукт виготовлений в ЄС – ад’ювант MAX FULL pro , який покращує якість води та покриття й утримання робочих розчинів на поверхні рослини, їхнього проникнення всередину, з метою підвищення ефективності дії засобів захисту рослин.

Загалом сподіваємося на подальшу співпрацю з господарством щодо всіх культур. Наразі спостерігаємо за посівами озимої пшениці, вибираємо сорти, які запропонувати, щоб отримати максимальний урожай».

Анна Артим ( Журнал « АгроЕліта» №6(89/2020 )