КАРТОПЛЯНI РЕКОРДСМЕНИ

КАРТОПЛЯНI РЕКОРДСМЕНИ
[:ua] Цьогоріч ТзОВ «Гірське-Агро», що працює у с. Гірське на Львівщині, вдалося виростити величезну картоплину. Її маса – 1,395 кг. Великі картоплини підприємство знаходить на полі не вперше: ледь не щороку їм трапляються картоплини масою 700-800 г, але на такий великий овоч тут натрапили вперше. У загальному обробітку підприємство має близько 500 га. З них під картоплю відводять переважно 100-120 га, хоча цього року ця площа була дещо меншою. Решту місця займають зернові: гречка, горох, але найбільше є пшениці. На підприємстві постійно працює 10-12 осіб, у сезон (весна та осінь) – до 15. Зимою тут теж є робота: оранка, підготовка ґрунту, ремонт техніки, закупка насіння, зберігання продукції, перевантаження, перепаковування та інше. Тож в підприємстві ніколи не відпочивають, адже робота є завжди. Михайло Савчак, голова ТзОВ «Гірське-Агро», розказав історію свого підприємства, а також те, як вдалося організувати виробництво таким чином, аби щороку отримувати максимальні врожаї. - Пане Михайле, які сорти Ви вирощуєте? - Загалом ми вирощуємо картоплю та зернові: у цьому році це – пшениця озима, гречка та горох. Цьогоріч сіяли старий польський сорт зернових – «Зіта», але це, мабуть, був його останній рік. Картоплю садимо голландського сорту «Імпала». Також нам дуже подобається сорт «Мелені», адже він є дуже стійким до хвороб, зокрема й до фітофторозу. Раніше ми закуповували сорти «Агава», «Карлена», які дають хорошу врожайність, але є дуже нестійкими до фітофторозу. Тому для нашого регіону найкраще підходить «Мелені». Врожайність картоплі – 40-45 тонн з гектара, залежно від погодних умов, а зернових – 50-60. Буває й вища врожайність, але цьогоріч були нестандартні погодні умови. Ми сподівалися на вищий врожай, але дощ ішов півтора місяця майже щоденно. Тому пшениця зросла, але потім проросла, отож зібраний врожай виявився не таким високим, як ми сподівалися. - Чому Ви вирішили займатися саме картоплею в основному? - Я заснував ТзОВ «Гірське-Агро» ще 10 років тому й з того часу займаюся вирощуванням картоплі. Відтоді нам вдалося розширитися та збільшити врожайність, при цьому зменшивши затрати. Я сам є агрономом за освітою й усе життя пропрацював в аграрній сфері. У нашому регіоні всі переважно займаються вирощуванням картоплі ще з давніх-давен. Тут є придатні для цього легкі ґрунти, які добре обробляються, з них легше викопувати картоплю. А на ринку картопля зазвичай має попит, хоча в останні два роки він зменшується. Колись на цей овоч був надзвичайний попит: за покупкою картоплі ставали в чергу. Але, незважаючи на зміни ринку, картоплю ми вирощуватимемо далі, адже попит у нас таки є, як і постійна клієнтська база, набір відповідної техніки, відпрацьована технологія. Працюємо ми за голландською технологією разом з «Сервіс-Агрозахід». Розпочали співпрацю майже з моменту створення «САЗ» у 2012 році. Відтоді ми користуємося засобами захисту, насінням та добривами, які постачає нам цей партнер, тобто усім, що стосується агрохімічного забезпечення. Ми постійно вдосконалюємо свою роботу, здобуваємо новий досвід, набуваємо навички. - Куди Ви реалізовуєте свою продукцію? - Картоплю ми зазвичай реалізовуємо в супермаркети Східної України, Харкова, Києва, Одеси та Трускавця. Восени заготівельна картопля переважно відправляється у Східну Україну. Західні місцеві жителі мають на зиму власну картоплю, тому в Західній частині України ми маємо змогу реалізувати тільки малу кількість товару: його купують хіба що магазини. До весни картопля зберігається в контейнерах. Ми фасуємо її в сітку лише на тимчасове зберігання, тобто коли картопля вже замовлена. Адже за два-три тижні цей овоч у сітці починає гнити, оскільки не може дихати. У контейнерах натомість є вентиляція знизу, тому що приміщення примусово вентилюється. Також картопля в контейнерах вентилюється завдяки отворам у контейнерах. Адже зверху завжди є багато тепла, тим часом як внизу – холодно. Якщо ввімкнути вентилятори приблизно на 20 хвилин, то температура в приміщенні вирівняється. Таким чином овоч може зберігатися приблизно до квітня за оптимальної температури 3 градуси тепла. При 7-8 градусах картопля вже починає проростати. Примусового охолодження ми не маємо, але маємо можливість утеплювати приміщення за потреби. Директор з роботи з VIP-клієнтами «Сервіс-Агрозахід» Василь Лопушняк прокоментував співпрацю з ТзОВ «Гірське-Агро»: «Ми постійно вдосконалюємо технологію, за якою співпрацюємо з ТзОВ «Гірське-Агро», адже щороку змінюються погодні умови, змінюються сорти. В один період споживач купує більше картоплі одного сорту, а в інший період – іншого. Відтак на підприємстві працюють і з ранньою картоплею, і з середньо-пізніми сортами, а це все – зміна технології. Якщо підприємство закупить нову техніку, то таким чином воно також змінить свою технологію. Навіть появу шкідників чи хвороб можна також вважати зміною елементів технології вирощування культури. Адже шкідники та хвороби з роками стають усе стійкішими до препаратів, тож їх постійно доводиться змінювати. Власне, «Сервіс-Агрозахід» і має таку функцію: постачання перевірених ефективних препаратів, до яких не має резистентності шкідник чи хвороба. Препарати повинні усувати проблему, але також і не створювати фітотоксичного ефекту на рослині, адже виробник зацікавлений у тому, щоб продуктивність його полів не падала, а росла. Саме на таких умовах ми й будуємо співпрацю з «Гірське-Агро». Тому що як обслуговуюча компанія ми хочемо, щоб цей виробник мав успіх. Адже його успіх – це наш успіх». Северина Якубич [:]