Думка експерта

ТЗОВ «ЕКОТЕРА»: «ХОРОШИЙ ВРОЖАЙ СОНЯШНИКУ НАМ ЗАБЕЗПЕЧИТЬ ТОВ «СЕРВІС-АГРОЗАХІД»

ТЗОВ «ЕКОТЕРА»: «ХОРОШИЙ ВРОЖАЙ СОНЯШНИКУ НАМ ЗАБЕЗПЕЧИТЬ           ТОВ «СЕРВІС-АГРОЗАХІД»

Українська земля щедра та багата. Коли вкласти у неї душу, самовіддано працювати та плекати її, то результат не забариться: вона віддячить високими врожаями. Це добре знають не лише вітчизняні аграрії', а й чимало іноземців, які залишають свою країну, аби розвивати сільське господарство в нашій державі.

Одним із таких є Давід Ожюм'є, француз за походженням, який вже 9 років проживає на Хмельниччині та є засновником і керівником ТзОВ «Екотера».

ТзОВ «Екотера» розташовано у селі Миролюбне Староконстянтинівського району, його земельний банк налічує 1900 га землі. У господарстві вирощують зернові, бобові та олійні культури.

Редакція журналу «АгроЕліта» побувала на підприємстві та поспілкувалася з паном Давідом та
Русланом Благодиром(директором Хмельницької філії ТОВ " Сервіс-Агрозахід").

Пане Давіде, розкажіть, як Ви опинилися у нашій країні?

Народився я у Франції, там же здобув професію агронома, довший час працював у різних країнах, проте стовідсоткового задоволення від роботи не отримував, тому шукав далі. Через знайомих дізнався, що у Староконстянтинові є «вільні» землі, та, знаючи про родючість українських чорноземів, якими захо­плюється весь світ, вирішив спробувати.

Ви відзначили українські чорноземи, а за якою техно­логією обробляєте землю?

  • Справді, ґрунти не лише родючі, а й досить легкі в обробіт­ку, тому ми не оремо, а використовуємо дисколаповий агрегат - 2-3 роки поспіль, потім проводимо глибоке розпушування. Переваги такої технології у тому, що добре розробляється верх­ній щільний шар ґрунту, до того ж, шари землі не перевертають­ся, відбувається насичення ґрунту киснем, затримується волога.

Чи багато людей допомагає Вам у господарстві?-

  • Працівників у нас небагато, тому їх нестачу компенсуємо якісною сучасною технікою: маємо три трактори, два комбай­ни, сівалки, обприскувач й іншу техніку.

А хто ж кермує такою кількістю агрегатів?

  • Часто я сам, адже на підприємстві я й агроном, і комбай­нер, і тракторист (усміхається - авт.).

Порівнюючи сільське господарство у країнах ЄС та в Україні, що можете сказати?

  • Хоча країни різні, але робота на землі всюди однакова: щоб досягти успіху, потрібно важко та наполегливо працювати. В Україні займатися фермерством мені подобається набагато більше, адже аграрії тут мають ширшу свободу дії, ніж в Європі, бо там, хоча держава і дає дотації для ведення сільського господарства, проте вимагає працювати, сіяти на її умовах.
    А в Україні ти сам собі господар.

Які Ваші прогнози на цей рік?

  • Зважаючи на погодні умови, які на сьогодні досить спри­ятливі, рік має бути врожайним, особливо - озимі культури. Цього року  ТзОВ «Екотера» розпочало співпрацю з ТОВ «Сервіс-Агрозахід» - одним із найкращих в Україні дистриб'юторів посівного матеріалу, мінеральних добрив та ЗЗР. Ми придбали у них насіння соняшнику французького виробника Коссад Семанс, яке вирощуємо за технологією, запропонованою фа­хівцями САЗу , і сподіваємося отримати хороший врожай.

Також нас зацікавили послуги, які пропонує фірма, а саме агрохімічний аналіз ґрунтів та листкова діагностика. Знайом­люся і з інформацією про препарати, зокрема з Алгомель ПУШ, хочу випробувати його у себе на полях, тож наша співпраця розпочалася активно.

Руслан Благодир, директор Хмельницької філії ТОВ «Сервіс-Агрозахід»:

«З господарством «Екотера» ми працюємо перший рік: запропонували їм насіння високоолеїнового соняшнику від Коссад Семанс і технологію його вирощування.

Також на певній частині площі плануємо застосувати й нашу новинку Алгомель ПУШ - комплексний стимулятор росту рос­лин, антистресант на основі червоних водоростей.

Виготовляють препарат на заводах групи компаній Олмікс Груп, у провінції Бретань (Франція).

Основними особливостями дії препарату Алгомель ПУШ на рослини є стимулювання розвитку кореневих волосків; сприяння кращому поглинанню елементів живлення рослин у ранній фазі вегетації; сприяння інтенсивному накопиченню енергії у ранніх фазах розвитку рослин та після перезимівлі; зумовлення раннього розвитку культури та формування лист­кового апарату; прояв фунгіцидних властивостей.

Переваги Алгомелю ПУШ над конкурентними продуктами у тому, що це єдиний препарат, виготовлений з червоних водоростей, і тільки він містить каррагінани з вираженими антистресовими та фунгіцидними властивостями.

У майбутньому маємо намір співпрацювати з підприєм­ством щодо всіх культур у комплексі - насіння, технології виро­щування, повний технологічний супровід і консультування.

Дуже сподіваюся, що зможемо виправдати довіру пана Давіда, адже ми працюємо на спільний результат».

Анна Артим. Журнал « Агроеліта» №6(77)/2019