Актуальні пропозиції

ЯК УНИКНУТИ СТРЕСУ І ЗБЕРЕГТИ ВРОЖАЙ

ЯК УНИКНУТИ СТРЕСУ І ЗБЕРЕГТИ ВРОЖАЙ

Відомо, що для повного розкриття рослинами свого потенціалу продуктивності для них має бути створено оптимальні умови вирощування. Втім, на практиці зазвичай досягти цього буває досить важко. Адже у процесі свого росту рослини постійно перебувають під впливом біотичних, абіотичних та антропогенних чинників. Якщо хоч один із них відхиляється від оптимальних параметрів (критичні температури, посухи, нестача елементів живлення, ураження хворобами, обробка пестицидами тощо) – у рослин виникає стрес.

Внутрішній прояв стресу супроводжується уповільненням метаболічних процесів, змінами в обміні речовин організму, витратами енергії на подолання негативних чинників зовнішнього середовища, що, поза сумнівом, позначається на врожайності.

Від фази сходів до збирання врожаю різноманітні стреси викликають втрату генетичного потенціалу рослин, проявами чого є зрідженість сходів, зниження темпів росту, дефіцит живлення, захворювання листя і коренів. Як наслідок врожайність може знижуватись на 30–40% і більше від потенційно можливої.

Часто навіть при дотриманні всіх елементів технології повністю уникнути стресу все одно не вдається. За стресових ситуацій рослини раніше переключаються на процес дозрівання або переходять в репродуктивну фазу (раніше відмирають). Це призводить до того, що не всі продукти фотосинтезу будуть спрямовані рослиною в коренеплоди (насіння). Щоб збільшити відтік пластичних речовин, необхідно створити сприятливі умови для більш ефективного переносу продуктів фотосинтезу з листя в коренеплоди або насіння – запобігти «ранньому відмиранню» рослин, яке є гормональною проблемою, викликаною стресом. Таким чином, контролюючи стрес, ми можемо контролювати проблему.

Для того щоб зменшити негативний вплив зовнішніх чинників, і було створено стимулятори росту й антистресанти, які дають змогу рослинам легше перенести несприятливі умови та покращують їх розвиток. Оперативно здійснити це можна лише за допомогою позакореневого підживлення.

Сьогодні ринок таких препаратів досить широкий. Але, як показує практика, далеко не всі вони дієві, тому побачити реальний ефект від таких продуктів інколи буває досить складно.

Цього року на український ринок вийшов новий продукт, уже добре відомий у Європі, а саме Алгумель Пуш виробництва французької компанії OlmixGroup. Ексклюзивним представником продукту в Україні є ТОВ «Сервіс-Агрозахід».

Алгомель Пуш – це комплексний стимулятор росту рослин і антистресант, вироблений на основі червоних водоростей (Solieria chordalis).

Препарат досить зручний у застосуванні, може поєднуватись із засобами захисту рослин у баковій суміші, характеризується добрим прилипанням до поверхні вегетативної маси.

Алгомель Пуш виготовлений на основі екстракту червоних водоростей (650 г/л). Містить амінокислоти – 28,9 г/л (глютамінова кислота, аспарагінова кислота, аланін, аргінін, лейцин, гліцин, серин, валін); фітогормони (ауксини 0,7 г/л, гібереліни, саліцилова кислота), вітаміни (групи В), поліцукри (близько 40%), олігоцукри, Мn – 7,5%, SO3 – 13%, близько 40 мікроелементів – 105 г/л, інші біологічно активні та поживні речовини.

Унікальність препарату полягає в тому, що близько 80% поліцукрів, що містяться в препараті, припадає на каррагенан 26,7 г/л, який зустрічається тільки в червоних водоростях. Ця речовина належить до сірковмісних поліцукрів і забезпечує підвищення резистентності рослин до хвороб і стресостійкість.

Алгомель Пуш діє на рослини таким чином:

• стимулює розвиток кореневих волосків;

• сприяє кращому поглинанню елементів живлення рослинами у ранні фази вегетації;

• сприяє інтенсивному накопиченню енергії в ранніх фазах розвитку рослин та після перезимівлі;

• зумовлює ранній розвиток культури та формування листкового апарату;

• проявляє фунгіцидні властивості, за рахунок низхідного пересування препарату по рослині може боротися з кореневими гнилями.

В нинішньому році низка господарств вже встигла випробувати Алгомель Пуш на різних культурах і відмічає позитивний ефект від його застосування. Відомо, що цукрові буряки є однією з культур, яка у процесі вирощування найбільше зазнає негативного впливу різноманітних стресів, в тому числі й пестицидних. Щоб дізнатись про ефективність препарату саме на посівах цієї культури і побачити реальний результат, ми вирішили завітати в ТОВ «Україна 2001», розташоване в м. Теофіполь Хмельницької області.

– Для нас цукрові буряки – одна із провідних культур в господарстві, оскільки ми маємо власний цукровий завод. Тому їх вирощуванню завжди приділяється досить серйозна увага, – розповідає директор господарства Олександр Камінський.

– Взагалі, вирощуючи цукрові буряки, ми використовуємо різні системи захисту, включаючи ґрунтові гербіциди, препарати бетанальної групи, а також систему Конвізо Смарт. Постійно досліджуємо нові препарати та схеми, обираючи для себе найбільш оптимальні варіанти. Це стосується і різноманітних стимуляторів росту та мікродобрив.

В цьому році ми вирішили спробувати Алгомель Пуш. Спочатку придбали одну тонну препарату і закрили ним площу 500 га. Це були поля, де до цього застосовувався ґрунтовий гербіцид. Після внесення гербіциду в нас пройшли опади і в результаті листя буряків почало дещо підпалюватись по краях, як це буває внаслідок хімічного пошкодження. Тоді у фазу трьох пар листків ми внесли Алгумель Пуш у нормі 2 л/га  – і вже через 10 днів буряк закрив усю землю. Ми були вражені. Дію препарату відмітили всі наші агрономи. Окрім потужного старту цукрових буряків, візуально ефект проявився також у більш зеленому, темнішому, ніж зазвичай, листі й сильному тургорі рослин. Тоді ми добрали ще дев’ять тонн препарату і закрили ним в цілому п’ять тисяч гектарів. Частину площ залишили без обробки.

Станом на сьогодні різницю у вигляді посівів видно неозброєним оком, незважаючи на різні терміни сівби, різні гібриди, системи захисту. Всюди, де застосовувався Алгумель Пуш, ми спостерігаємо позитивний ефект. Насамперед це більш потужний і швидкий розвиток буряків, вони швидше відходять від стресу. Для нас це дуже важливо. Адже на початкових етапах розвитку головне завдання – наростити листкову масу, щоб буряк швидше закрив землю, створив конкуренцію бур’янам, а також зменшилося випаровування. І коли ми маємо потужну листову поверхню, це призводить до збільшення кількості продуктів фотосинтезу, які переміщуються з листків у коренеплоди, що безпосередньо впливає на кінцеву урожайність.

Алгумель Пуш має комплексний вплив на рослину. Це препарат, який має багато складників, кожен із яких діє по-своєму. Він виступає і як антистресант, і як стимулятор росту, а також містить мікроелементи.

Препарат реально зменшив негативну дію внаслідок хімічного стресу, а також знизив стрес від несприятливих погодних умов. Я зауважив, що навіть за спеки 33°С буряк має потужний вигляд – листя «стоїть» і не опускається. Зазвичай за таких високих температур листки буряку втрачають тургор, в’януть і рослини потерпають від стресу. А тут ні. На вигляд рослинам усього вистачає, вони нормально почуваються. Зрозуміло, що не так давно були дощі й вологи та поживних речовин іще достатньо. Але ж такі самі умови й на тих полях, де препарат не вносили. Однак там листя світліше і більш опущене, а розвиток рослин дещо слабший. Раніше ми теж пробували подібні препарати, спеціально закладали демо-ділянки. В більшості випадків це були просто мікроелементи чи амінокислоти. Так, ефект ми відзначали, але він був у межах 0,5–1 тонни, максимум 1,5. При цьому дію препаратів важко було побачити візуально. Про неї свідчила лише урожайність. А тут ми вже спостерігаємо візуальний ефект. І тепер будемо чекати на результати врожайності, якими обов’язково поділимося в наступному номері журналу

Стаття в журналі "Агроном №3/серпень 2019.