Думка експерта

ПАП «ЗОРЯ»: УСПІХ У ПАРТНЕРСТВІ

ПАП «ЗОРЯ»: УСПІХ У ПАРТНЕРСТВІ

На українських полях тривають жнива. Не гають часу й у ПАП «Зоря», що розташоване у с. Городище Козівського району Тернопільської області.

Підприємство засноване 2002 року, в обробітку – 350 гектарів, на яких вирощують озиму пшеницю (100 га), сою (100 га) і кукурудзу (приблизно 140 га).

Про це редакції журналу «АгроЕліта» розповів керівник ПАП «Зоря» Володимир Зарудний.

– Досвід роботи у сільському господарстві в мене чималенький, – розпочинає розмову Володимир Володимирович. – У далеких 90-их я працював головою колгоспу, а потім, коли в країні все почало розвалюватися, вирішив не опускати рук, взяв в оренду землю, тим більше, що ґрунти тут дуже родючі – переважно чорноземи, і почав потрохи господарювати.

– Зерно вже милує око в коморах фермерів, а Ви задоволені результатом?

– Цього року врожай пшениці у нас непоганий. Попри непрості погодні умови: весняні приморозки, затяжні зливи, які не давали вчасно внести препарати для захисту культур тощо, зібрали в середньому 55 ц/га, також маємо надію й на гарний урожай сої і кукурудзи: очікуємо 30 ц/га та 110 ц/га відповідно.

– А як досягаєте таких урожаїв?

– Минулої осені наше господарство розпочало співпрацювати з ТОВ «Сервіс-Агрозахід», і саме фахівцям цієї компанії я завдячую цьогорічним урожаєм пшениці. Менеджер САЗу переконав мене провести другу фунгіцидну обробку, аби захистити пшеницю від фузаріозу. Я спершу вагався, не хотів витрачати зайві кошти, адже візуально ознак хвороби не було помітно. Проте, вирішив дослухатися до рекомендацій менеджера й не пожалкував: ця хвороба, яка виникла раптово за один тиждень, значно пошкодила культури у багатьох знайомих аграріїв.

Тож із впевненістю можу стверджувати, що працівники САЗу – професіонали своєї справи.

Загалом, працюємо з ними щодо всіх культур, купували насіння пшениці, кукурудзи, добрива, препарати для захисту рослин на всі культури, разом із менеджером розробляли технологічні карти. Вдячний САЗу також за те, що фахівці компанії зважають і на фінансові можливості своїх клієнтів: пропонують лише те, що справді необхідно й принесе результат.

– Які роботи тепер ведете в господарстві та які плани на найближчий час?

– Готуємося до обмолоту сої, вона виглядає гарно, тож, якщо погода не внесе свої корективи, сподіваюся, результат нас теж потішить.

А стосовно планів, то маємо намір повністю оновити технічний парк, адже розуміємо, що без сучасної техніки господарювати непросто.

Степан Володимирович Жмуд, менеджер зі збуту ТОВ «Сервіс-Агрозахід» (Тернопільське відділення):

«ПАП «Зоря» придбало у нас насіння озимої пшениці Тобак і насіння кукурудзи – гібриди німецького виробника «SAATEN UNION» – Зупорто та Зураунд.

Також під всі культури вносили міндобриво польського виробництва «Тарногран»  (різні формуляції). Внесення проводили поетапно: частину – з осені та частину – у рядок під час посіву.

Стосовно схем захисту, то дивилися на ситуацію: адже рік був непрогнозований, тож, аби уникнути ризиків, основний акцент зробили на протруювання та на першу обробку, а далі вже підбирали оптимальні варіанти.

На мою думку, спрацювали добре: зважаючи на цьогорічні складні погодні умови, урожай пшениці непоганий, кукурудза теж у доброму стані – на вигляд орієнтовно 110 ц/га.

Для захисту кукурудзи ми застосовували ґрунтовий страховий гербіцид  Астрел Плюс®, СЕ («SumiAgro»). Завдяки тому, що препарат внесли вчасно, він чудово спрацював, поле чисте.

Під сою ми не використовували азотних добрив, натомість вносили інокулянти та стимулятор росту. Обробку робили один раз, і поля теж чисті».

Анна Артим ( Журнал "АгроЕліта"№8(91)/2020)