Думка експерта

ВИСОКА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА ВИСОКИЙ ВМІСТ ГУМУСУ У ПОЄДНАННІ – ЦЕ РЕАЛЬНІСТЬ

ВИСОКА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА ВИСОКИЙ ВМІСТ ГУМУСУ У ПОЄДНАННІ – ЦЕ РЕАЛЬНІСТЬ
Ризикованість та обережність – ці дві якості, як не парадоксально, можуть добре уживатися разом, і вони часто сполучені із грамотністю у веденні бізнесу. Нам довелося познайомитись з аграрієм, який вміло поєднує ці дві якості. Іван Степанович Грошко, керівник ТОВ «Ласковецький бровар», відкрито поділився з нами приголомшливими результатами використання інноваційних технологій, які він впровадив ретельно та зважено як з економічної, так і з агрономічної точок зору – і не пошкодував. Ми відвідали підприємство і дізнались, що воно вже 18 років працює спільно з пивоварнею «Микулинецький бровар», для якої вирощує пивоварний ячмінь, повністю забезпечуючи роботу пивзаводу – і не просто роботу, а чудову якість продукту. Солод з ячменю, вирощеного на полях «Ласковецького бровара», став основою німецького елітного сорту пива Kaltenberg, одного з найпопулярніших брендів пива в Європі. На сьогодні господарство обробляє 2000 га, всі культури в сівозміні мають приблизно однакову площу, адже керівник «Ласковецького бровара» враховує непередбачуваність галузі та ринків збуту. Іван Степанович в господарюванні людина різностороння, використовує різноманітні комбінації технологій, які для декого можуть бути несподіваними.   «Ґрунти у нас здебільшого чорноземи, але є і глинисті, бідніші, які, втім, краще реагують на підживлення. – розповідає Іван Степанович. – Регулярно робимо аналіз. Хочу сказати, що головне – підтримувати необхідний рівень гумусу в ґрунті. У нас він за роки роботи не зменшився. Насправді всі культури виснажують ґрунт, не тільки технічні. І секрет в тому, що землі треба віддати те, що забрав, ось і все. Ми використовуємо технологію збагачення землі корисними речовинами, яка дає великий результат, а головний герой цієї технології – кукурудза. Лишаємо її січку, даємо селітру та переорюємо. Фактично кукурудзу ми використовуємо в якості сидерата. Після таких операцій на глинистих ґрунтах ми спокійно збираємо по 8 тонн пшениці та ячменю».   Іван Степанович похвалився цьогорічним високим врожаєм та підкреслив, що такі результати вони отримали завдяки співпраці з ТОВ «СервісАгрозахід». «Ярий ячмінь – 8,5 т/га, озима пшениця – 8,5-9,4 т/га, цукрові буряки (мені самому не віриться!) – 115 т/га, кукурудзи – 10 т/га, сої 3,5 т/га. Ріпак цього року дав гіршу врожайність, бо позначилася нестача вологи, але відзначу, що коли ми почали тісно співпрацювати з Романом Романовичем (позаминулого року), врожайність ріпаку у нас стала досить непогана, 4,5 т/га».     Іван Степанович підкреслив, що компанія «СервісАгрозахід» пропонує актуальні та результативні технології обробітку ґрунту, внесення мінеральних добрив та засобів захисту. Роман Романович Проць, керівник компанії, разом з сином Романом, менеджер Ігор Лакамий – всі досвідчені агрономи, раз на два тижні приїжджають в ТОВ «Ласковецький бровар», оглядають поля, обговорюють нагальні питання. Компанія «СервісАгрозахід» має технологічні рекомендації за вирощуванням кожної культури. Керівник господарства згадує: «Коли Роман Романович прописав мені технологічну карту за отриманням врожаю пшениці 100-110 т/га, я подумав, що він знущається з мене. А у підсумку ми дійсно отримуємо таку врожайність на окремих полях. До речі, щодо пшениці: Роман Проць запропонував нам сорт пшениці «Скаген», і у нас вона не просто дала високий врожай – 92 т/га, – а ще й хороші якісні показники – білок 13,6%, клейковина 26%. Але щоб бути правдивим, скажу, що більше 90 т/га ми збираємо й пшеницю української селекції – сорти «Достаток», «Ландшафт». А сорт «Столична» минулого року – хочете вірте, хочете ні – дав нам 117 т/га». На полях ТОВ «Ласковецького бровара» використовують широкий асортимент продукції, придбаний в компанії «СервісАгрозахід» та реалізуються технології вирощування кожної культури. Іван Степанович високо оцінив, як ретельно компанія склала своє портфоліо, відібравши тільки найякісніше і кожен продукт – обґрунтовано, а не просто тому, що відомий бренд. Зокрема, щодо засобів захисту, керівник господарства відзначив, що післядія – розповсюджена проблема таких препаратів – в асортименті компанії відсутня або зведена до мінімуму. Але, як каже Іван Степанович, величезна заслуга працівників «Сервіс–Агрозахід» не тільки в тому, що вони професіонали, а в тому, що вони добрі та щирі люди. «З Романом Романовичем приємно спілкуватись, дискувати, обмінюватись інформацією, приємно, що він поважає мої думки. Велику увагу компанія «СервісАгрозахід» приділяє пізнавальним проектам, наприклад, минулого року я відправився за їх запрошенням з групою аграріїв в дослідний тур по європейських країнах, хоча, якщо чесно, спочатку не дуже хотів. Але у підсумку не пошкодував, це була дуже пізнавальна та яскрава мандрівка. Зокрема, в Польщі ми відвідали заводи добрив Tarnogran та Intermag, які я активно використовую в своєму виробництві, побували на цікавих науково-практичних конференціях, поспілкувались із багатьма спеціалістами».

Спілкувалась Тетяна Бєлінська