Думка експерта

СПІВПРАЦЯ З ФАХОВИМ І НАДІЙНИМ ПАРТНЕРОМ ТОВ «СЕРВІС-АГРОЗАХІД» – ЗАПОРУКА ГАРАНТОВАНИХ ВРОЖАЇВ

СПІВПРАЦЯ З ФАХОВИМ І НАДІЙНИМ ПАРТНЕРОМ ТОВ «СЕРВІС-АГРОЗАХІД» – ЗАПОРУКА ГАРАНТОВАНИХ ВРОЖАЇВ

Початок календарного року для кожного аграрія – це трепетливе очікування проблиску весняного сонця та клопітка підготовка до польових робіт. Саме у цей період надзвичайно активізується ринок постачання матеріально-технічних ресурсів, тому вибір надійного партнера у придбанні мінеральних добрив, засобів захисту рослин та насіння стає відповідальним моментом.

Про особливості підготовки до нового сільськогосподарського сезону, агротехнічне забезпечення ефективного виробництва продукції, співпрацю із дистриб’юторами ми поспілкувалися із керівником фермерського господарства «Дідик 2012» (с. Козівка, Тернопільська обл.) Дідиком Андрієм Арсеновичем.

- Андрію Арсеновичу, коли розпочали займатися сільськогосподарським виробництвом?

- Наше фермерське господарство створене 2012 року, тому і назва відповідна. Але у цій сфері я працюю з 2006 року, тож досвіду вже немало. На сьогодні ми обробляємо 1000 гектарів землі. Основним типом ґрунтів є чорноземи, як правило, важких видів.

- Які культури присутні у вашій сівозміні?

- Основними групами є зернові та технічні. Серед зернових злакових віддаємо перевагу озимій та ярій пшениці, ярому ячменю. Присутня на полі і кукурудза на зерно. У технічній групі переважає озимий ріпак, соя та частково – соняшник. Маємо у структурі і традиційну для нашого краю медоносну культуру – гречку. Якщо говорити про співвідношення культур, то ми, орієнтуючись на попит ринку та необхідність застосування збалансованої сівозміни, зберігаємо її на рівні 50/50 або 60/40.

- Чи вдається досягати високих врожаїв?

- У більшості випадків так. Намагаємося досягати контрольованих результатів, але рельєф місцевості на окремих ділянках, погодні умови вносять корективи на кінцевий валовий збір. Наприклад, минулого року вдалося отримати 8 тонн зерна пшениці з гектара. Ріпак та соя дали на рівні 3 тонн. Кукурудза на зерно забезпечила вихід з гектара на рівні 12 тонн. Загалом ми задоволені такою продуктивністю і намагаємося отримувати стабільну врожайність кожного року.

- Якій селекції довіряєте?

- Переважно іноземній, особливо у вирощуванні технічних культур. Хоча особливість у застосуванні наших сортів та зарубіжних полягає у різниці прояву їхніх характеристик за адаптивністю та продуктивністю. Сорти вітчизняної селекції більш стійкі до хвороб і ураження шкідниками (особливо це стосується зернової групи), а зарубіжна селекція славиться високим потенціалом врожайності. Це визначає передумови для досягнення економічної ефективності, хоча тоді затрачаємо більше коштів на захист рослин. Тож обираємо для більшості культур іноземні сорти і гібриди. Назву кілька з них: Богемія, Франц (озима пшениця), Опус, Кофу (соя), Амеліор, МАS 25.F (кукурудза на зерно), Нодарі, ГКХ 2624( оз. ріпак).

- Розкажіть про технічне забезпечення господарства.

- Результати останніх років дозволили нам істотно оновити технічний парк підприємства. На сьогодні у нас переважає техніка New Holland: трактори Т 70.60, Т 60.50, комбайн СХ 60.90. Посівні одиниці теж оновлені: минулого року закупили багатофункціональний комплекс фірми Lemken Compact-Solitair 9H. Маємо також ґрунтообробну техніку Farmet та інших брендів.

- Які технології обробітку ґрунту застосовуєте?

- На відсотків 80 користуємося традиційною технологією обробітку – зароблення рослинних решток після збору врожаю, оранка під зяб, передпосівний обробіток ґрунту. А далі – відповідно до технології догляду за посівами окремої культури. Раніше ми спробували застосувати елементи till-технологій, але на наших важких чорноземах не вдавалося досягати високих врожаїв. Тим більше, що структура ґрунту після цього погіршувалася. Тож від експериментів відмовилися. Зараз на площах під кукурудзою на зерно застосовуємо глибоке розпушування, після цього здійснюємо оранку і далі навесні готуємо ґрунт під посів. Це дозволило нам як покращити стан ґрунту, так і підвищити урожайність в середньому на 10%.

- Що практикуєте у підживленні та захисті рослин?

- Ці фактори є чи не найважливішими у процесі вирощування культур, і ми приділяємо їм значну увагу. Тому застосовоємо інтенсивні методи підживлення та захисту. У цьому нашому агроному допомагає консультаціями менеджер зі збуту ТОВ «Сервіс-Агрозахід» Ігор Богданович Лакомий. З ним проходять достатньо ґрунтовні обговорення та дискусії щодо вибору того чи іншого способу агротехнічного догляду. Для основного ґрунтового підживлення використовуємо комплексні мінеральні добрива під кожну окрему культуру фірми Tarnogran. Користуємося також біопрепаратами для листкового живлення стимулятивної дії. Відповідно до рекомендацій фахівців визначаємо оптимальний за дією препарат, норми та строки внесення. Особливу увагу звертаємо на фунгіцидний захист. Користь від такої співпраці відчутна, а тому довіряємо Ігорю Богдановичу як спеціалісту з агрономії.

- У чому бачите перспективу аграрної галузі?

- Нині ми можемо спостерігати на ринку появу нових сортів і гібридів, форм і комбінацій добрив, препаратів з діючими речовинами. Це означає, що технології прогресують, рухаються уперед. Але крім того з’являються нові шкідники та хвороби. А тому і ми як товаровиробники повинні шукати нові шляхи та способи досягнення кращого фінансового результату, виходячи із наявних умов, бар’єрів, та з метою недопущення погіршення стану нашої землі.

Ігор Лакомий, менеджер ТОВ «Сервіс-Агрозахід», поділився власними враженнями від співпраці з ФГ «Дідик 2012»:

«Ми працюємо з цим фермерським господарством не лише в контексті купівлі-продажу мінеральних добрив, ЗЗР чи насіння, а й здійснюємо технологічний супровід і консультування. Останніми роками поглибили співпрацю у проведенні агрохімічних аналізів ґрунту, щоб краще зрозуміти структуру і стан землі. Цього року «Сервіс-Агрозахід» планує придбати обладнання для проведення листкових експрес-аналізів, що допоможе покращити догляд за культурами».

Андрій Сава

ТОВ "Сервіс-Агрозахід"

м.Тернопіль,

тел.(факс) (0352) 25-15- 00

моб. (067)- 243-81-91

serviceagrozahid@gmail.com

www.serviceagrozahid.com.ua