Господарювати ефективно без співпраці із фахівцями ТОВ «Сервіс-Агрозахід» не вдається
В час збору ранніх зернових культур ми відвідали знане у Тернопільській області підприємство «Добрий Самарянин» з м. Вишнівець Збаразького району. Назва господарства свідчить про ціль та ставлення діяльності керівників на землі. У цьому нас запевнив директор товариства – Микола Миколайович Катеринчук.
- Миколо Миколайовичу, познайомте нас із господарством.
- Наше підприємство обробляє 7200 га в межах двох районів, об’єднуючи понад 3500 пайовиків та 11 сіл. Основним напрямом роботи є землеробство, де розвиваємо кілька галузей.
- Які культури висіваєте?
- Як відомо, виробничий рік розпочинається одразу після жнив. Тож першою культурою, яку сіємо, є озимий ріпак. В структурі посівних площ він займає 800-1000 га. Далі основу складають озимі зернові (пшениця та ячмінь), які висіваємо на площі 1500-2000 гектарів. Навесні намагаємося засіяти кілька сотень гектарів ярих зернових культур: пшениці приблизно 300 та ячменю – 500. Серед інших культур ярого клину займають площі під соняшником – 800-900 га, кукурудзою на зерно – 500-700 га та гречкою – 100-1200 га. Серед особливостей останніх років слід відзначити відмову від сої (через посушливі умови) та включення в структуру ярого ріпаку.
- Яких досягли результатів цьогоріч?
- На сьогодні збір ріпаку та ранніх зернових культур завершено. Урожай кользи отримали на рівні 2,5 т/га, а озимого ріпаку – 4,3 т/га. Щодо зернових, то пшениця озима на круг дала понад 9 т/га, ячмінь ярий – в межах 7 т/га. Продуктивність озимого ячменю поточного року дещо нижча – 6 т/га. На решту культур будемо чекати.
- Завдяки чому вдається стабільно отримувати високі врожаї?
- В першу чергу, це ставлення до роботи; відпрацьована технологія вирощування в адаптованих умовах до ґрунту, погодних умов регіону; надійна та високопродуктивна техніка; покращена селекція насіння. Щодо останнього фактору, то працюємо на випередження. Тобто обираючи 2-3 сорти (гібриди) кожної культури, спочатку висіваємо елітне насіння у демо-посівах, оцінюємо їх за кращими критеріями та лише наступного року сіємо на товарних площах. Загалом – це іноземна селекція.
- Яку роль при цьому відіграє підживлення і захист рослин?
- Одну з найважливіших. Під озимі культури застосовуємо основне живлення. Окрім загальноприйнятих часток NPK для зернових та олійних, використовуємо в мінеральних добривах мікроелементи. Навесні підживлення відбувається по мерзлоталому ґрунту та через 2-3 тижні. Далі намагаємося захистити рослину від бур’янів, шкідників та хвороб. При цьому користуємося кращими світовими практиками, тому проблем із цим не маємо.
- Які особливі технології застосовуєте?
- Останні роки засвідчили, що погодні умови стають менш поміркованими та навіть екстремальними. Приклад: цьогорічна весна, одразу після зими та холодного березня наступила аномальна спека у квітні. Це наклало свій відбиток на коригуванні технології як щодо озимих, так і ярих – вегетація відбувалася нерівномірно. Тож спробували застосувати листкове живлення – за допомогою мікродобрив Intermag. Вони допомогли нам покращити стан посівів на усіх культурах.
- Як ви вважаєте, чи є необхідність у їх застосуванні на постійній основі чи лише в екстремальних умовах?
- Той факт, що ми застосовуємо мікродобрива на усіх культурах свідчить про перше. Звичайно, ніхто не буде відмовлятися від основного живлення, але листкове живлення необхідно розглядати як обов’язковий елемент у технології на майбутнє. Однак слід враховувати строки та норми внесення, які залежать від рівня опадів у період внесення, вологості ґрунту та погодних умов. У цьому сенсі ми довіряємо думці фахівців компанії «Сервіс-Агрозахід», особливо регіональному директору Кравцю Ігорю Володимировичу. Тому плануємо продовжувати спільно рухатися для досягнення високих результатів господарювання та збереження землі заради майбутніх поколінь. Це відповідає нашій меті, виходячи із самої назви підприємства.
Степан Жмуд, менеджер ТОВ «Сервіс-Агрозахід», поділився власними враженнями від співпраці із підприємством «Добрий Самарянин»:
«Співпрацюємо із вишнівецьким господарством надзвичайно плідно. Вразив підхід до справи керівників та велике бажання удосконалити власну технологію вирощування. Завдяки наполегливій праці наших спеціалістів вдалося переконати у правильності рішень щодо застосування листкового живлення рослин. Це підтверджується реальним станом посівів на даний момент та високим врожаєм».
Андрій Сава